Vi tänker och utvecklar hållbart.
Superwood föddes ur en önskan att skydda träet – världens bästa byggnadsmaterial. Vi är övertygade om att ökad användning av trä som byggnadsmaterial är en del av lösningen på den globala uppvärmningen, och vi leder gärna den utvecklingen.
Upptäck Superwoods ursprung och vad vi strävar efter att uppnå.
Idén tar form
LCA & EPD
LCA & EPD
År 2002 utarbetas den första miljöproduktdeklarationen för att ge en översikt över Superwoods miljöavtryck. Vi har därför haft EPD:er på våra produkter sedan 2002, även om det är först nu som byggherrar, arkitekter och kunder börjar efterfråga detta.
Som framgår av vår värdekedja skedde själva impregneringen och packningen av varorna hos Superwood medan resten av processen ägde rum hos andra aktörer. Träet kunde på resan från sågverket till kunden ha passerat inte mindre än sju platser.
EU:s miljöpris
EU:s miljöpris
Superwood föddes ur en önskan om ett hållbart alternativ till konventionellt impregnerat trä. Så det var med stor glädje som vi redan 2003 tog emot EU:s miljöpris för hållbara processer, tack vare vår unika impregnering. Det gav oss mersmak och visade oss att det här projektet var helt rätt.
PEFC-certificering
PEFC-certificering
2007 blev vi PEFC-certifierade, vilket innebär att vi endast köper PEFC-certifierat trä från det nordiska granbältet. PEFC främjar hållbart skogsbruk genom tredjepartsverifiering. Det innebär att det planteras fler träd än vad som avverkas samtidigt som man tar hänsyn till biologisk mångfald och lokalsamhällen.
Läs mer om PEFC här
Det första utkastet till hållbarhetsstrategin utarbetas
Det första utkastet till hållbarhetsstrategin utarbetas
Under 2017 utarbetade vi det första utkastet till vår hållbarhetsstrategi i samarbete med Rethink Business och Lifestyle&DesignCluster. Här kartlade vi de olika områden där Superwoods produktion bidrar till att göra ett avtryck.
Vi byggde till exempel en lösning med 1 000-literstankar till vår målerianläggning som ersätter de 18-liters metallhinkar som användes tidigare.
EPD
EPD
Superwood hade genomgått en snabb utveckling i anläggningen och i sin värdekedja. Vi lät därför göra en ny EPD för att lära oss ännu mer om det miljöavtryck som Superwoods fasadbeklädnad lämnade. På den tiden skedde produktionen delvis i Norge och delvis i Danmark, där flera av processerna skedde internt på Superwood. Våra produkter kunde vid denna tidpunkt skickas till fyra platser under resan från sågverk till kund i Norge och tre i Danmark och Sverige.
Produktionen samlas i Danmark
Under 2019 samlade vi all vår produktion i Danmark. Detta innebar investeringar i vår anläggnin...
Produktionen samlas i Danmark
Under 2019 samlade vi all vår produktion i Danmark. Detta innebar investeringar i vår anläggning i Hampen, och den stora vinsten var att vi kunde styra alla processer och garantera kvaliteten bakom Världens Bästa Bräda internt. På resan från sågverk till kund är vi nu nere på två platser.
Särskilda insatser
- Transporter från Danmark till Norge lyftes bort från ekvationen. Vi har samlat alla förbearbetningsprocesser till en central anläggning i Danmark. På så sätt använder vi så lite energi som möjligt på transport.
- Inköp av el från gröna energikällor.
- Träflis från hyvling används som energikälla för anläggningen. Vi ville också ha en koldioxidneutral värmeförbrukning i anläggningen och byggde därför vår egen biobränsleanläggning. Anläggningen matas med flis från produktionen, och vår processvärme behöver därmed inte utnyttja några externa källor.
- Även när färganläggningen rengörs, renas och återvinns vattnet.
- Vi arbetar också för att minska vår emballageförbrukning.
Cradle to Cradle certified®
Cradle to Cradle certified®
2021 fattade vi beslutet att bli certifierade enligt det internationellt erkända certifieringsprogrammet Cradle to Cradle Certified® Version 3.1. Cradle to Cradle-certifieringen försöker utmana hela idén om en slit och släng-kultur och inspirerar till design, avfallshantering och förbrukning på ett helt nytt sätt.
Certifieringen är en obligatorisk resa mot det optimala målet: platina i alla kategorier. Certifieringen för våra produkter görs om vartannat år och vi måste då kunna dokumentera framsteg. Certifieringsarbetet har också gett oss en skjuts framåt i våra planer på hantering av emballage och nya sätt att använda våra utsorterade brädor. Våra impregnerade brädor fick guldcertifiering medan våra impregnerade och målade brädor försågs med brons. Samtidigt fick våra omålade brädor platina för både materialhälsa och water stewardship, medan våra målade brädor fick brons.
Med utgångspunkt i certifieringen kartlade vi de totala koldioxidutsläppen för produktionen 2021 och kompenserade för de återstående utsläppen. Slutmålet är givetvis att bli nettopositiva och därigenom undvika att behöva kompensera alls.
Vi kompenserar för den del av koldioxidutsläppen som vi ännu inte har avvecklat i vår produktion. Det motsvarar 466 ton koldioxid per år. Det har vi gjort genom FN:s frivilliga offsetprogram med fokus på investeringar i vindenergi. I framtiden kommer vi att investera i skog eftersom det ligger så nära kärnan i vår egen verksamhet och försörjning.
Läs mer om att vara Cradle to Cradle-certifierad® här
De globala målen
De globala målen
Vi har valt ut globala mål efter devisen att vi vill jobba med två som vi är bra på och två där det fortfarande finns arbete kvar att göra. Vi tror att vi på detta sätt bidrar till att göra skillnad.
Globalt mål 8 – anständiga arbetsvillkor och ekonomisk tillväxt
Inom det åttonde globala målet har vi valt att arbeta med delmålen 8.4 och 8.5, och för oss handlar det om att skapa arbetstillfällen genom Världens Näst Bästa Bräda. Läs mer här
Globalt mål 12 – hållbar konsumtion och produktion
Vi arbetar med de globala målen 12.5 och 12.8 för att återbruka resurser som annars skulle ha gått till spillo genom vårt projekt Världens Näst Bästa Bräda, samt genom samarbete med utbildningsinstitutioner för att få fram mer hållbar kunskap inom vår produktion och förankra denna kunskap i lokalsamhället.
Globalt mål 13 – bekämpa klimatförändringarna
När det gäller det trettonde globala målet har vi valt att fokusera på delmål 13.3 som handlar om att stärka klimatanpassningen i allt vi gör.
Globalt mål 15 – ekosystem och biologisk mångfald
När det gäller det globala målet 15 har vi på Superwood valt att fokusera på delmål 15.2 som handlar om att främja ett hållbart skogsbruk, och vi vill bidra till detta på lång sikt genom att plantera mycket skog. Just nu ligger fokus dock på Finland, där vi planterade skog tillsammans med vår leverantör 2022.
Se videor och läs mer om vårt arbete med de globala målen här
EPD
EPD
Eftersom vi har konsoliderat all produktion i Danmark och genomfört kontinuerliga optimeringar i produktionslinjen fick vi en ny EPD. Målet är nu att EPD:n ska vara ”levande”, vilket innebär att Superwoods koldioxidavtryck i framtiden kommer att fungera som en ny valuta, precis som kronor och ören. I praktiken kopplas koldioxidavtrycket till beställningar, vår konfigurator och försäljningsmaterial i relevanta sammanhang.
Carbon footprint – nu i den individuella fasadlösningen
Världens Näst Bästa Bräda
Världens Näst Bästa Bräda
2021 lanserade vi projektet Världens Näst Bästa Bräda, där en resurs som annars skulle ha gått till spillo istället återbrukas och får nytt liv. Projektet är dessutom lokalt förankrat kring vår anläggning, där vi genom ett samarbete med Ikast/Brande kommun har engagerat människor i själva sorteringsarbetet som befinner sig i utkanten av arbetsmarknaden. Vi har redan haft många bra medarbetare under projektet.
Brädorna fördelas för närvarande mellan goodwillprojekt, materialbanker och strategiska samarbeten. Läs mer om Världens Nästa Bästa Bräda här
Solceller
Solceller
I slutet av 2022 installerade Superwood solpaneler i Hampen. Vi räknar med att detta kommer att täcka cirka 50% av vår årliga energiförbrukning, vilket motsvarar cirka 1 megawatt och 422 ton CO2-utsläpp per år som vi nu kan undvika. Själva impregneringsprocessen är mycket energikrävande och använder ungefär 2 megawatt per år.
Solcellerna är en betydande investering som vi räknar med ska löna sig på lång sikt. Dessutom kan vi se till att en större del av den energi vi förbrukar kommer från förnybara källor, precis som med vår biobränsleanläggning. Investeringen är nära kopplad till vårt arbete med FN:s hållbarhetsmål 7 och delmål 7.2, som handlar om att öka andelen förnybar energi i den totala energiförsörjningen.
Hållbarhetsredovisning
Hållbarhetsredovisning
Ett sätt att arbeta med miljöfrågor är att kartlägga företagets klimatavtryck.
2022 började vi därför kartlägga de nyckeltal som skulle ingå i ESG-rapporteringen 2023.
Detta innebär bland annat att vi ska kartlägga och rapportera om våra tillämpningsområden 1, 2 och 3.
Sedan 2002 har vi kontinuerligt kartlagt våra produkters koldioxidavtryck, och nu är det dags att titta på utsläppen från själva produktionen och aktiviteterna runt omkring, som transport till och från anläggningen. Hela idén med att kartlägga och dokumentera data från vår produktion och kringliggande aktiviteter är att kunna sätta upp ambitiösa mål och se till att vi lever upp till dem.
Läs vår hållbarhetsredovisning för 2023 här
Globalt mål #7
Globalt mål #7
År 2022 arbetade vi med de globala målen 8, 12, 13 och 15. Några av dem fortsatte vi att arbeta med 2023, medan vi anser att vårt arbete med mål 13 är slutfört. För att fortsätta att utmana oss själva och fortsätta att bidra positivt till hållbar utveckling började vi arbeta med Globalt mål 7.
Här arbetar vi särskilt med Globalt mål 7.2, som handlar om att öka andelen förnybar energi i den globala energimixen. Som ett led i detta har vi installerat solceller på våra tak här i Hampen, och räknar med att de kommer att kunna tillgodose omkring 50 procent av vår energiförbrukning från och med 2023. Vi tittar också på att installera mätare på de ställen i vår produktion där det är mest meningsfullt, så att vi kan använda vår energi smart och på rätt sätt.
Cradle to Cradle Certified® omcertifiering
Cradle to Cradle Certified® omcertifiering
I november 2023 fick vi våra nya certifikat i enlighet med version 4.0 av den internationellt erkända Cradle to Cradle Certified® Products Standard. Efter den senaste omcertifieringen har våra impregnerade och ytbehandlade produkter uppgraderats till Silver tack vare implementeringen av nya, optimerade ytbehandlingar. De impregnerade produkterna behåller sin Guld-status, men Platinum kunde inte bibehållas i kategorin Material Health på grund av de strängare kraven i version 4.0. Kraven på varje nivå har ökat betydligt, vilket gör det mer utmanande att avancera till nästa nivå. Därför är vi mer än nöjda med resultatet.
Design för återbruk
Design för återbruk
Som en del av vår strategi mot att bli mer hållbara arbetar vi med att designa fasader som lätt kan plockas ner igen utan att förstöras. På så sätt kan fasaden enkelt bytas ut och återanvändas på annat håll eller i andra format. En del av den resan handlar också om att utveckla upphängningsanordningar så att fasaden lätt kan monteras för att göra minsta möjliga skada på träet.
Azolfri produktion
En skog för alla
En skog för alla
Vi vill skapa en offentlig skog till förmån för lokalsamhället och naturen. Ny skog tillgänglig för och till glädje för alla. Ny skog som utmärker sig genom att vara ett utmärkt sätt att fånga in och lagra koldioxid från atmosfären samtidigt som det säkrar rekreationsområden för kommande generationer.
Maj 2022 – Pilotprojekt i Finland
Det första initiativet och pilotprojektet har redan inletts i Finland i samarbete med vår leverantör Versowood. Vi kommer att fortsätta utvecklingen fram till 2030, där planen är att berätta för världen att det är möjligt att bygga upp en klimatpositiv lönsam kommersiell träproduktion.
Klimatpositiva
Klimatpositiva
I framtiden vill vi inte bara vara koldioxidneutrala. Vi kommer att vara klimatpositiva, vilket innebär att vi rent faktiskt vill absorbera mer koldioxid från atmosfären än vi släpper ut.